Gyroscope boek

My Gyroscope journey

De afgelopen jaren heb ik, eigenlijk sinds mijn ongeluk, veel statistieken bijgehouden met betrekking tot mijn gezondheid. Dit begon met een Fibit Charge 1 die ik hoofdzakelijk gebruikte om mijn stappen te meten. Maar in de loop van de tijd zijn hier meer gadgets bijgekomen. Toen ik afgelopen week mijn Gyroscope boek over 2019 binnenkreeg waarin alle statistieken en foto’s verwerkt zijn, vond ik dat een goede aanleiding om er eens iets over te schrijven.

Een paar jaar geleden werd ik door een vriend gewezen op de Gyroscope app. In deze app is het mogelijk om statistieken van verschillende bronnen te combineren en daar meer inzichten uit te halen. Toen begin dit jaar het Gyrsoscope X programma werd gelanceerd, was ik gelijk enthousiast. Dit programma geeft mij de mogelijkheid om echt te werken aan mijn gezondheid, waarbij we de statistieken vanuit alle verschillende gadgets nu combineren met een eetdagboek, analyses op workouts en het meest belangrijke contact met een coach op regelmatige basis.

Je kiest je eigen coach

Dus in januari heb ik mij aangemeld voor Gyroscope X en is mijn reis begonnen naar een gezonder leven. Stap 1 was het kiezen van een coach, waarbij ik voor Aaron gekozen heb gezien zijn ervaring als CrossFit coach. Aangezien ik deze sport nog steeds doe, vond ik het een fijn idee dat de coach die mij ging begeleiden hier ook mee bekend was. Nadat je je coach kiest, volgt eerst een introductiegesprek en in dit gesprek hebben we een aantal basisafspraken gemaakt.

Nutrition tracker

Nutrition tracker Gyrsoscope
Nutrition tracker Gyrsoscope

Na een eerste introductiegesprek via Zoom zijn we gestart met het verzamelen van data. Van elke maaltijd die je eet of snack die je neemt, maak je een foto en deze plaats je in de app. Het team van Gyroscope doet op basis van jouw foto en omschrijving hiervan een analyse en je krijgt daarna te zien hoeveel calorieën je binnenkrijgt en hoe deze verdeeld zijn over je macro’s.

In het begin was ik sceptisch of deze waarden een beetje accuraat zouden zijn, dus de eerste maand heb ik ook alles nog bijgehouden in een andere food tracker die ik al eens had gebruikt. Ik vond het erg tof om te zien dat de waarden heel dicht bij elkaar in de buurt kwamen, dus na die eerste maand ben ik volledig overgeschakeld op de nutrition tracker van Gyroscope. De nutrition tracker houdt ook bij hoeveel uren per dag je vast, dus ook heel geschikt voor het tracken van een intermittend fasting dieet. Voor mij is dat momenteel geen focus en gaat het vooral om de calorie inname en verdeling over macro’s.

Wat ik als grote voordeel van deze manier van voeding bijhouden zie, is dat het super laagdrempelig is. En bovendien het maken van een foto zorgt ervoor dat je ook elke keer nadenkt over wat je op dat moment gaat eten. Voor mij weerhield het mij, zeker in het begin, ervan om aan de chips te gaan of iets dergelijks. Ik wilde dat niet op de foto zetten en opsturen. Dit werkt natuurlijk wel alleen als je eerlijk blijft en wel letterlijk alles fotografeert wat je eet. Je bedondert alleen jezelf als je het niet eerlijk doet!

Overige statistieken

Naast het bijhouden van wat je eet, houden we ook andere statistieken bij. Hieronder een lijstje van de gadgets en apps die ik heb geintegreerd om data te verzamelen in Gyroscope:

  • Oura ring – meet slaapkwaliteit en HRV
  • Fitbit Charge 3 – meet stappen, hartslag en workouts
  • Fitbit Aria – weegschaal die zowel gewicht als bodyfat meet
  • Runkeeper – gebruik ik om mijn wandelingen te tracken
  • Calm / Insight timer – meditatie apps voor guided meditaties
  • RescueTime – houdt bij wat je op je PC en telefoons doet en hoe productief je bent gedurende de dag
  • Apple Health – hierin hou ik handmatig mijn workouts bij en komt de data van Runkeeper, Calm en Insight om vanuit hier naar Gyrsocope gesynced te worden. Helaas kan vanuit Fitbit niet alle data worden gehaald en is deze tussenstap nodig.

Insights & tips

Elke week kreeg ik van mijn coach een nieuwe ‘insight’. Dit was of een stukje uitleg over waar we mee bezig waren of een concrete opdracht om die week op te focussen. Voorbeelden van een aantal insights:

  • What is your “Why”? – opdracht om duidelijk te krijgen waarom je het programma wilt volgen en te ontdekken of dit een intrensieke motivatie of een exentrieke motivatie bevat.
  • Eet een grote salade per dag – dit was een soort van ‘challenge’, maar dit heeft er inmiddels voor gezorgd dat ik lunch met een bak salade in plaats van brood.
  • Regelmatige (dagelijks) meditatie – om te zorgen voor rust en regelmaat in je dag.

Inmiddels heb ik al ruim een half jaar aan insights gekregen en nog steeds leer ik nieuwe dingen over mijzelf en hoe ik om kan gaan met lastige situaties.

Mijn hoofddoel is gezonder worden

Aan het begin van het programma heb ik als hoofddoel gesteld dat ik gezonder wil worden. Hier zitten meerdere kanten aan, zoals gewichtsverlies, maar ook regelmatiger sporten en elke dag meer stappen in je dag krijgen. Een andere motivatie is om mijn bloeddruk beter onder controle te krijgen, wat mede kan door gezonder te eten en drinken en meer te bewegen.

We hebben bewust geen streefgewicht afgesproken. Het gaat er namelijk niet om hoeveel gewicht ik kwijtraak, maar wel dat de levensstijl anders wordt en ik dus op lange termijn dit kan volhouden. Maar ik ben natuurlijk wel heel blij dat de aanpassingen die we tot nu toe hebben gedaan, wel gezorgd hebben voor gewichtsverlies.

In totaal ben ik sinds januari 2020 al 17 kg kwijtgeraakt

Ups & downs

Hoewel me de aanpassingen tot nu toe meevallen en het niet heel erg voelt als een dieet, gaat het met ups en downs. De afgelopen weken in de hittegolf die we in Nederland hadden, maakten het er zeker niet makkelijker op. Ik had het er duidelijk moeilijk mee om me aan het eetpatroon te houden, maar wat nog meer meespeelde was de hitte waardoor ik geen energie meer had om te gaan sporten. Dus de afgelopen twee weken voelen in die zin als verloren tijd, maar dit geeft nu het weer iets koeler wordt ook weer motivatie om er weer vol voor te gaan. Laten we de afgelopen twee weken maar even zien als een pauze en dan nu weer volle bak er tegenaan!

Wil je meer lezen over mijn reis zover met Gyrsoscope, ik heb recentelijk ook een interview gedaan voor hun blog. Lees mijn “succes story” hier.

(Visited 187 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Uw emailadres zal niet getoond worden.


*


Door verder te klikken op deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close