Enkel in het gips na enkel artrodese

Daar zit je dan… deel 2.

In het najaar van 2014 heb ik tijdens het van een klein trapje aflopen mijn enkel gebroken en volgde de eerste blog ‘Daar zit je dan…‘. Nu, zomer 2016, zit ik weer lange tijd thuis. De afgelopen 1,5 jaar hebben bij mij voornamelijk in het teken gestaan van oefenen, revalideren, nog meer oefenen, frustraties, maar gelukkig ook leuke momenten. Hieronder het verhaal van ‘Daar zit je dan… deel 2’.

De aanloop

Na 6 maanden intensieve training hebben mijn fysio en ik begin dit jaar besloten dat het toch tijd werd om nog eens naar de enkel te laten kijken door een specialist. Hiervoor ben ik door de huisarts doorverwezen naar het de orthopedische kliniek OCON in Hengelo. Zoals vaak in de zorgsector, was er wel een wachtlijst, dus ruim 6 weken later was ik aan de beurt. Na een gesprek met de orthopeed is besloten om foto’s te maken. Later moest er toch ook een MRI-scan gemaakt worden om helemaal zeker te zijn.

De diagnose

Helaas voor mij bleek uit de scans dat er artose te zien was in mijn enkelgewricht. Ofwel het kraakbeen was langzaam aan het wegslijten. Nadeel hieraan is, dat kraakbeen niet meer teruggroeid, eenmaal weg blijft het weg. Als je geen kraakbeen meer hebt, dan beweegt je gewricht bot op bot en ik kan je melden dat dat niet fijn voelt.

Van de orthopeed kreeg ik de opties te horen. Niets doen en dan wordt de pijn langzaam meer, tot het kraakbeen helemaal weg is. Een reconstructie uitvoeren, ofwel de botten nogmaals breken en rechtzetten, maar hiervan gaf hij aan dat hij geen verbetering verwachtte. En de laatste optie was het vastzetten van de enkel, ook wel een enkel artrodese genoemd. De keuze was aan mij.

De keuze

Dat is natuurlijk heel leuk gezegd, de keuze is aan jou. Hoe begin je aan zoiets? Ik ben begonnen met heel veel informatie opzoeken over wat artrodese nou inhoudt. Wat zijn de gevolgen, mogelijke complicaties, kunnen mensen weer normaal bewegen, etc. Daarna heb ik de opties ook besproken met mijn fysio en familie en vrienden. Telkens als ik mijn verhaal vertelde, kreeg ik de opmerking ‘volgens mij heb jij je keus al wel gemaakt’. En dat was ook zo. Ik heb dit voorjaar besloten om mijn enkel te laten vastzetten.

Maar zoals ik hiervoor al zei, gaan niet alle dingen even snel in de zorgwereld. Ik kwam op de wachtlijst en aangezien er twee orthopeden ingepland moesten worden, kon het iets langer duren. Uiteindelijk kwam de oproep binnen en werd 24 mei 2016 de datum van de operatie.

Enkel artrodese…. wat is dat precies?

Zoals hierboven beschreven ga ik mijn enkel laten vastzetten. In medische termen wordt dit enkel artrodese genoemd. Wat de orthopeed heeft gedaan is het volgende. Via een aantal kleine sneetje rondom de enkel hebben ze eerst het gewricht schoongemaakt en ontdaan van kraakbeen. Daarna hebben ze het scheenbeen bijgevijld/gezaagd zodat het de juiste vorn heeft gekregen om op het bovenste enkelgewricht vastgemaakt te worden. Ook dat stukje bot is tijdens de operatie opgeruwd, zodat de botvlakken goed op elkaar kunnen hechten.

De botten zijn toen in de juiste stand gezet zodat de meest ideale hoek om straks nog te kunnen bewegen is gecreëerd. Toen dit goed stond is dit door middels van een aantal schroeven gefixeerd. De botten kunnen dan met elkaar gaan vergroeien, wat precies de bedoeling is. Het gevolg is dat je straks het enkelgewricht niet meer kunt bewegen, maar doordat de botten aan elkaar groeien, onstaat wel een stevige verbinding waar je normaal op moet kunnen staan.

Na de operatie wordt eerst gips aangelegd waar je niet op mag staan. In deze periode moeten de botten aan elkaar groeien. Na zes weken wordt dit vervangen door loopgips en mag je langzaam het been weer gaan belasten. Meer informatie vind je hier.

De operatie

Voor de operatie zijn we snel nog een weekje naar Corfu op vakantie geweest. Even naar het lekkere weer, nog even zwemmen nu het nog kon en zoveel mogelijk wandelen en leuke dingen zien. Dat wandelen hebben we gedaan en heb ik gevoeld. Ik was blij dat 24 mei voor de deur stond.

De dag zelf werd ik om 7 uur verwacht in het ZGT Hengelo. Hier werd ik netjes opgewacht door een verpleegkundige van het OCON en was het tijd om richting de OK te gaan. Waar ik het meest tegenop zag was de ruggenprik. De vorige keren ging dit niet in een keer goed. Helaas was het ook dit keer zoeken naar een goede plek, maar toen hij uiteindelijk werkte werd ik een stuk rustiger.

Van de operatie zelf heb ik maar weinig mee gekregen. Ik weet nog dat er iets van muziek speelde en ik mee probeerde te zingen om me af te leiden. Maar van de twee uur die ik op de tafel heb gelegen, weet ik niet veel meer dan dat. Al in de OK de orthopeed gesproken die zei dat alles goed was gegaan. Op de uitslaapkamer hebben ze operatiegips aangelegd en kon ik weer naar de afdeling.

De afdeling

Op de afdeling ben ik enorm in de watten gelegd. De zorg voor de patiënten was echt top! Het OCON heeft een eigen afdeling in het ziekenhuis, je ligt dus alleen met orthopedische patiënten op een kamer. Het voelde bijna als twee dagen in een hotel, hoewel de laatste dag wel wat saai was. Wel had ik sinds de eerste avond gezelschap van Minion, die door Mark & Irene voor me is meegenomen 🙂

De fysio is elke dag langsgeweest om oefeningen met me door te spreken en te oefenen met krukken. Ook de orthopeed is nog langsgeweest om de operatie te bespreken. Hij was heel tevreden, maar vroeg zich wel af hoe ik de laatste tijd nog had gelopen. Blijkbaar was het gewricht toch wel wat verder versleten dan tijdens de eerste scan.

Weer thuis

MinionNa twee nachten in het ziekenhuis was het tijd om weer naar huis te gaan. Olaf kwam me ophalen op de afdeling en met de rolstoel heeft hij me naar de auto gebracht. Minion mocht ook mee naar huis, hoewel hij volgens mij liever naar buiten vloog. Het met krukken lopen had ik nog redelijk onder de knie, dus in huis komen ging goed. Daar stond alles verder al klaar: bed, rolstoel, bedtafeltje, fijne spulletjes, ebook, etc.

De eerste 4,5 week thuis zitten er inmiddels op. Tot nu toe voel ik me goed en kan ik mezelf redelijk goed redden. Het blijft lastig dat je niet op je rechterbeen mag staan, maar de ervaring van 1,5 jaar geleden helpt wel mee om alles nu een stuk makkelijker te laten verlopen. De kunst is om het rustig aan te doen en niet te enthousiast weer aan de slag te gaan. Wat ik dan nu zoal doe? Ik ben weer een beetje aan het werk voor Nedap, heb gezellige mensen op bezoek, ik schrijf weer blogs voor mijn website, verzamel recepten voor mijn foodblog, kijk series en films, volg online cursussen en probeer elke dag even naar buiten te gaan.

En straks?

Op 11 juli wordt ik weer terug verwacht in het ziekenhuis. Dan wordt het onbelaste gips vervangen door loopgips. Ook dat moet weer zes weken omblijven, dus ik heb nog wel even te gaan voor ik weer helemaal op de been ben. Maar we houden de moed erin en ik heb goede hoop dat ik later dit jaar weer kan lopen. Helemaal normaal zal het nooit meer worden, maar pijnvrij zou toch wel heel prettig zijn.

Na de periode in het gips zal ik nog wel een tijdje zoet zijn om te leren lopen met een stijve enkel. Maar de mensen die mij de afgelopen 1,5 jaar hebben zien lopen (soms strompelen), weten dat het bijna niet slechter kan dan dat. Ik heb goede hoop dat in elk geval de pijn minder zal zijn straks, ook al zullen er nog heel wat uurtjes oefenen in gaan zitten!

Heb jij ook ervaring met het vastzetten van je enkel en heb je nog tips voor me? Laat dan een reactie achter!

Verder lezen:

(Visited 20.275 times, 6 visits today)

56 reacties

 1. Beste Roelfina,

  Nou, wat een verhalen en ervaringen. Eigenlijk wel fijn om alles zo te lezen.
  Ikzelf heb een kitesurfongeval gehad en mijn hielbeen verbrijzeld, eind 2018.
  Inmiddels heb ik toenemende klachten (vooral pijn) en dat komt waarschijnlijk door artrose.
  Ik ga in ieder geval opnieuw de molen in.
  Ik weet dat in veel soortgelijke gevallen de enkel/voet uiteindelijk wordt vastgezet, dus ik lees dit met veel interesse.
  Uiteraard ben ik wat bang voor wat er gaat komen, maar we wachten rustig af.

  Toch een paar vragen:
  – Roefina, kun jij nog goed traplopen? Of geeft dit veel klachten?
  – Kun jij op een normale manier jouw schoenen nog aan doen? Lijkt me lastig met een vastgezette voet.
  – Ben je tevreden, nu jaren later, of merk je opnieuw complicaties van de vastgezette voet.

  Hartelijke groet,
  Annette

  • Hallo Annette,

   Dank je wel voor je reactie.
   – Ik kan goed traplopen. Bij mij is alleen mijn bovenste spronggewricht vastgezet en ik kan mijn middenvoet nog wel bewegen. Bij omhoog gaan gebruik ik dat om me om hoog te duwen. Naar beneden zonder schoenen gaat met 1 trede tegelijk, steeds mijn goede been eerst. Met schoenen aan lukt het me redelijk normaal van de trap te lopen, hier wordt je steeds handiger in.
   – Ik heb gewoon normale schoenen aan, maar wel veelal zonder hakken. Dus pumps ed zijn voor mij verleden tijd. Ik zoek vaak veterschoenen uit die net iets hoger zijn. Veterschoenen omdat mijn ene enkel dikker is dan de ander en zo kan je dat zelf een beetje regelen.
   – Ik ben zeker tevreden, want de periode met artose kon ik helemaal niets meer en kwam ik nauwelijks buiten. Nu kan ik heel veel dingen wel weer en ik heb een sport gevonden die ik zo kan aanpassen dat ik die ook kan doen (CrossFit). Ik heb dus geen moment spijt van deze keuze. Maar ik had daarvoor dan ook heel veel pijn en dat is nu een stuk minder. Ik heb nog steeds wel af en toe een wat zeurende enkel, dus helemaal zonder klachten ben ik niet, maar het houdt me niet tegen om te gaan wandelen, sporten, leuke dingen te doen.

   Groeten,
   Roelfina

  • Hallo,
   Kan ik nog reageren of is het boek dicht? Heb nl ook een ervaring en na 48 jaar nog steeds pijn en duidelijk ongemak.
   Groet

   • Hallo Franciscus,
    Wat vervelend dat je na 48 jaar nog steeds pijn en ongemak ervaart.
    Zelf ervaar ik ook nog steeds ongemak, maar zoals ik aangaf is het wel een stuk minder dan het voor de artrodese was. Dus ik ben nog steeds blij dat ik dat wel heb gedaan.
    Groet, Roelfina

 2. Heb 9 Jan 2019 mijn enkel laten vastzetten na ongeveer 5 jaar met pijn te hebben gelopen. Het was mijn enige optie. Ik heb er totaal geen spijt van en misschien wel eerder moeten laten doen. Maar de verhalen die ik lees van 6 weken onbelast gips heb ik gelukkig niet gehad. Na 2 weken kreeg ik licht belast loopgips en mocht lopen zoveel mijn lichaam dat toe liet. Heb wel een maand extra gips gekregen wat een tegenvaller was. Dus na 2 maanden gips een maand met een Walker gelopen en dat was wel prettig kon mijn voet soms wat luchten.
  vanaf eind maart bezig met fysio en ben nu een gelukkig man. Je hebt beperkingen met je voet, maar die had ik vooraf ook.
  Zou het iedereen aanraden die twijfelt zoals ik al zei had het 5 jaar eerder moeten doen

 3. Hallo Roelfina,
  Het is zo herkenbaar dit verhaal. Ik heb mijn enkel vast laten zetten eind 2004. En tot op heden is dat de beste keus geweest. Geen pijn meer en wat is dat toch fijn. Het revalideren was best erg lang, maar ik heb het allemaal gered. Alhoewel er beperkingen zijn, zoals sporten kan ik echt niet meer, alleen zwemmen en wandelen. Eerder moest ik een schoenverhoging, want de voet stond in spits-stand. Ook die verhoging heb ik nu niet meer. Ik koop gewone schoenen, heb alleen orthopedische zooltjes erin. Verder wens ik je succes met alles. Groetjes Hennie

  • Hallo Roelfina,

   Bedankt voor het delen van je verhaal. Ik ben benieuwd na het vastzetten van je enkel, welke gevolgen dat heeft voor je lichaamsstructuur. Wat ik daarmee bedoel is, heb je last van je heup(en), knieën, rug juist omdat je enkel niet meer beweegt?

   • Tot nu toe ben ik erg tevreden met het vastzetten van mijn enkel. Ik heb wel sneller last van mijn knie, maar eigenlijk alleen als ik ver loop (meer dan 5km). Verder heb ik nog geen echte bijwerkingen gehad in mijn rug, heupen en knieën. Ik ben wel begonnen met CrossFit om mijn lichaam sterk te maken / houden. Bij deze sport kan ik veel oefeningen aangepast doen, waardoor ik wel fitter wordt, maar niet mijn enkel nodig heb.

    • Hoi Roelfina

     17 augustus is mijn loopgips eraf gegaan. Ik had een slechte stand naar buiten van de voeten een cyste artrose en ernstige slijtage. Veel bot is weggehaald ook uit mijn scheenbeen. En de enkel is vastgezet. Ik kan alleen de tenen bewgen. Fysio gekregen maar heel veel pijn aan de knie rug en benen. Weet jij hoe dat kan. Ik ben geen stilzitter. Probeer ook de tijd uit te breiden die ik steek in het lopen met de hond. Maar het is treurig.
     Fijn dat het goed gaat met je. Gefeliciteerd.

     • Hi Annemarie,
      Sorry dat het even heeft geduurd voor een reactie. Wat vervelend dat je nog veel steken ervaart en pijn in je knie en rug.
      Ik kan je niet exact zeggen waar dat door komt. Mijn beste gok zou zijn dat je nu andere delen van je lichaam wellicht overbelast doordat je op een andere manier moet lopen.

      Bij mij heeft het zeker een jaar geduurd voor ik echt langere stukken kon lopen en mijn max zit nu rond de 7 km. Dus het is nog steeds niet dat ik de Nijmeegse vierdaagse erop kan lopen.
      Groet,
      Roelfina

  • Wat goed om dit te lezen allemaal. Wat een helder verhaal. In sta ook voor de keuze dit te laten doen. Ik heb heel veel pijn. Door je verhaal weet ik ook beetje hoe het verloopt. Hartelijke groeten

 4. Goedemiddag,
  Ik zou graag willen weten wat de mogelijkheden zijn op het gebied van sport na een enkelartrodese. Ik ben zelf 24 jaar oud, doe aan fitness en kickboks. Ik moet binnenkort ook mijn enkel laten vastzetten. Graag hoor ik van jullie.

  • Wat je nog kan doen op sportgebied verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt van zoveel factoren af dat het lastig is om er een generiek antwoord op te geven. Mijn advies is om dit te overleggen met je chirurg of een (sport-)fysiotherapteut, laat je vooral goed begeleiden en ga niet te hard van start.
   Zelf doe ik inmiddels aan CrossFit en daar kan ik aan veel dingen meedoen, of ze net iets aangepast doen. Enige wat ik echt niet meer kan is hardlopen, maar kan wel fietsen, roeien, etc.

   • Hoooi,

    Ik heb 2 jaar geleden een ongeluk gehad. Ik ben 3 keer geopereerd aan mijn enkel, alleen he ik nu al atrose in mijn enkel waardoor ze mijn enkel willen vastzetten. Ik heb hier heel veel moeite mee omdat ik nog best jong ben (23 jaar). De dokter geeft aan dat de operatie best makkelijk is maar het hele proces eromheen is vermoeiend. Ik moet blijkbaar ook levenslang speciale orthopedische schoenen aan doen. Ik blijf voor altijd beperkt. Dus ik zit met veel vragen in mijn hoofd en ben erg in de war en verdrietig. Ik zou graag contact willen hebben met iemand die dit allemaal heeft ervaren. Hoe ben jij er nu aan toe?

    • Ik heb volgens mij nergens gezegd dat dat niet kan. Ik kan me indenken dat het belastend is, maar heb hier zelf geen ervaring mee.
     Zelf heb ik wel gedoken en dit gaat op zich, je moet alleen erg wennen aan je nieuwe bewegingsopties.

     • Ik ben 1 Maart j.l.geholpen aan het vastzetten van de enkel.
      Ik heb wel veel zenuwpijn gehad, maar dat wordt minder.
      Kan ik in de toekomst weer auto rijden met koppeling in drukken
      Vr.gr. Nico Sr

     • Ik kan wel weer autorijden, maar dat is natuurlijk geen garantie dat dit voor iedereen geldt. Dus op een verlaten parkeerterrein een keer uitproberen, is dan misschien het handigste.

  • Heb in 3 april 2019 operatie gehad , om mijn enkel vast te zetten. Heb 6 wk onbelast gips gehad en sinds 7 mei
   Loop gips. Het gaat goed, geen pijn. Als ik mij aan de regels hou. Zonder krukken is het moeizaam
   Nu nog effe door zetten tot 27 junie
   Hoop zo dat ik mijn nieuwe schoenen kan dragen
   Mijn dochter trouwt 5 julie, dus ,
   Als het niet zo is, gaan we het toch gezellig makken

   Zou ik als de gips eraf is, naar de fysio moeten
   Mijn rug doet zo ontzettend zeer, doe wel oefeningen
   Maar kan met niet verdraaien in bed
   Gr

   • Ben een tijdje niet op de website geweest, vandaar nu pas de reactie. Hoop dat het herstel een beetje goed is gegaan. Kan je goed lopen op je nieuwe schoenen?
    Ik heb gelukkig geen aangepaste schoenen nodig.

 5. Ik ben nu 51 en loop sinds ’98 met een pijnlijke enkel doordat mijn linker enkel op 3 plaatsen brak. Ik wou graag een enkelprothese, maar hier zien ze vanaf ivm slechte resultaten. Mijn huisart raad me een artrodese af, maar ben de pijn zat. Ik wandel graag, maar kost me veel moeite en pijn. Mijn knie en heup beginnen ook ee te doen. Ik sta echt voor een dillema. Wat moet ik toch doen.

  • Hallo Petra,

   Het belangrijkste is je goed te laten informeren door deskundigen en eventueel een second opinion aanvragen als je niet zeker bent. Niet voor iedereen is een artodese de oplossing, voor mij was het de enige weg naar pijnvrij lopen, maar dit kan voor iedereen anders zijn. Dit is afhankelijk wat de oorzaak van de pijn is bijvoorbeeld.

   Ik wens je veel sterkte toe met je beslissing!

 6. Beste Roelfina,
  23 Mei 2018 is mijn re enkel vast
  gezet,morgen 5 Juni krijg ik circular gips, tot nu toe valt de pijn erg mee. Doe elke dag oefeningen zitten en stand. Probeer een beetje op de lijn te letter. Groetjes Ans

 7. Hallo, Ik ben Yvonne.
  Heb zowat alle verhalen gelezen van mijn lot genoten,en heb er veel aan gehad.
  Zelf heb ik 2 versleten enkels en wordt ik in Juli of Augustus geopereerd.
  Weet nog niet wanneer de andere enkel wordt gedaan.
  Maar beste mensen hebben jullie wat goede tips voor mij als ik straks thuis ben,zoals de zorg erom heen het toilet moet ook die verhoogd zijn,en het douchen.
  Heb je dan een rolstoel nodig of een looprekje en moet je een bed op de begaande grond hebben staan?

 8. Hallo Roelfina,

  Ik sta nu op de wachtlijst voor het vastzetten van mijn enkel, dit wordt in het AMC gedaan. Zal ergens halverwege 2018 worden vanwege de lange wachtlijst maar dat vind ik, ondanks de pijn waarmee ik loop, niet erg want we gaan in mei eerst nog een rondreis Amerika maken.

  Ik ben in jan 2008 gevallen met skiën, daarbij is het bovenste sprongbeen beschadigd en heeft er een stukje losgelaten. Ik ben inmiddels 3 x geopereerd:
  1- loszittend bot verwijderd.
  2- hiel 1 cm naar buiten verplaatst om de druk op sprongbeen te verminderen, hiel is plaat met schroeven vastgezet.
  3 hemicap geplaats in bovenste sprongbeen waarvoor het scheenbeen doorgezaagd moest worden en dus ook met schroeven vastzit nu.

  De 4e operatie wordt dus nu de enkelartrodese. Er was nog wel een alternatief maar daarmee was wederom de vraag of ik van de pijn af zou zijn. Daarom gekozen voor de (hopelijk) permanente oplossing.

  Na de laatste 2 operaties kon ik, zodra ik geen morfine meer slikte, zelfstandig weg omdat het mijn linker enkel betreft en ik een automaat heb aangeschaft na de 1e operatie. Dit maakt dat ik ook na de komende operatie met 4 weken weer naar mijn werk kan waar ik vervangende werkzaamheden kan doen.

  Al met al, ik kijk uit naar deze operatie en hoop daarna pijnvrij door het leven te gaan.

  Groet, Tanja

 9. Dag Roelfina,

  Ik ben eigenlijk op zoek naar ervaringen waar bij zowel de onderste als bovenste sprongbeen zijn vastgezet. Mijn onderste sprongbeen is al sinds 15 jaar vastgezet. Nu is er sprake van om het bovenste sprongbeen ook vast te zetten vanwege artrose. Daarnaast heb ik ook artrose in mijn voet.

  Groet Germaine

 10. Hoi Roelfina

  ik heb bijna de eerste 6 weken gips erop zitten, straks loop gips hoop ik. Wat kan ik daarvan verwachten zoals loop ik dan nog met krukken of zonder . Neem aan dat alles toch stukken makkelijker is als de eerste 6 weken.

  groetjes Oscar

  • Hallo Oscar,

   Ik kon zelf vrij snel lopen met 1 kruk toen ik loopgips kreeg. Maar dit is natuurlijk per persoon anders. Ik hoop dat jouw herstel net zo voorspoedig zal verlopen!

   Groeten, Roelfina

 11. Beste Roelfina,
  Ik hoop dat het inmiddels goed met je gaat.

  Heb zelf mijn enkel in juni 2015 vast laten zetten in het AMC door dr.Kerkhoffs. Het kraskbeen was volledig weg na een eerder verbrijzelde enkel n.a.v. een auto-ongeluk in okt.2000.

  Ik was doorverwezen vanuit het streekziekenhuis. Mijn sprongbeen was te zacht om aan de voorkant te fixeren. (In het AMC kan Kerhoffs dit vanachter uit de hiel vastzetten, dmv 2 schroeven weerszijden van de achillespees.)

  Heb 9 maanden op de wachtlijst van het AMC gestaan en liep al 2 jaar met pijn(bot op bot) rond.

  Na de operatie 2x 6 weken in het gips. Ben 4 weken na de operatie weer gaan werken.

  Het heeft toch wel een jaar geduurd voordat ik weer op mijn oude niveau zat. Lopen gaat nu goed. Rennen zit er niet meer in. Ik heb dikke inlegzolen in mijn schoenen om het afwikkelen te compenseren.

  Af en toe heb ik wat last van mijn knieeen en rug maar dit is het allemaal waard (geweest).
  Je hebt geen keuze om anders je verdere leven met pijn en ongemak rond te blijven lopen….

  • Hallo Sjaak,

   Jouw verhaal klinkt heel herkenbaar. Inmiddels ben ik ruim een jaar uit het gips en ben ik nog steeds erg blij met de keuze om mijn enkel vast te zetten.
   Rennen lukt hier ook niet meer, maar gewoon wandelen wel. Als sport doe ik nu Crossfit, waar ik ook heel veel plezier in heb.

   Groeten,
   Roelfina

  • Hallo Sjaak,ik lees jou verhaal en zou graag willen weten hoe het nu met je gaat .
   Mijn man loopt al 12 jaar met een versleten enkel en veel pijn hij heeft speciale aangemeten schoenen en weet niet of hij er goed aan doet om zijn enkel vast te laten zetten ,hij is de pijn zo zat !hij is 64
   Hij is bang dat hij niet meer normaal auto kan rijden ( been rechts )
   En dat lopen ook niet beter zal gaan. Nu is ieder geval weer anders ,maar ben toch nieuwschierig hoe het bij jou gaat .
   Groetjes Lia

 12. Hoi Roelfina,

  Wat heb jij ook een rot-tijd achter de rug met je enkel… Ik heb in mei 2015 mijn enkel gebroken (verbrijzeld) en ben er inmiddels 4 keer aan geopereerd. Een jaar na de breuk is er artrose in mijn enkel (bovenste spronggewricht) geconstateerd en zo erg dat binnen een half jaar mijn gewricht was vastgegroeid. Dus eigenlijk heeft mijn lichaam het probleem al opgelost, zou je denken … maar helaas is alleen de achterkant van het gewricht vastgegroeid en zit in de voorkant nog een beetje kraakbeen wat voor veel pijn zorgt. Ik kan
  mijn gewricht dus niet bewegen maar ervar wel de artrosepijn. Volgens mijn orthopeed is de enige optie om van de pijn af te komen, een operatie waarbij het complete gewricht vastgezet wordt. Nu zit ik natuurlijk niet te springen om een 5e operatie, maar als het de pijn wegneemt… graag!
  Ik zou wel graag willen weten hoelang het duurde voordat je weer kon werken en auto rijden. En heb je de eerste 6 weken na de operatie alleen maar met je been omhoog gelegen?

  Ik hoor heel graag van je!

  Hartelijke groet

  Kristel

  • Hallo Kristel,

   Het blijven vervelende verhalen om te lezen. Ik heb zelf dus na de enkelbreuk okt 2014 besloten om uiteindelijk mijn enkel vast te laten zetten. Dit is vorig jaar mei gedaan. Ik heb daarna 6 weken gips gehad onbelast en 6 weken loopgips. Gelukkig was er bij mij genoeg botaangroei na deze 12 weken en mocht ik daarna zonder gips weer langzaam opbouwen.

   Ik ben uiteindelijk de laatste twee weken van het loopgips weer meegegaan naar het werk. Ik heb het geluk dat mijn man mij daar heen kon rijden. Ik denk dat ik ongeveer een maand nadat het loopgips eraf is gegaan weer heb autogereden. We zijn eerst naar een grote parkeerplaats gereden en daar ben ik gaan uitproberen hoe het aanvoelde. Dus proberen een noodstop te maken en gasgeven. Bij mij is het namelijk mijn rechterenkel, dus dan is dat wel belangrijk. Dit voelde prima, dus daarna weer af en toe achter het stuur gekropen. Eerst korte stukjes in de stad, en daarna een keer naar het werk, wat op 35 minuten rijden is. De eerste keren wel met iemand erbij dat als het niet meer zou gaan ik kon wisselen, maar dit ging heel voorspoedig.

   Voor mij is het vastzetten echt een verademing geweest. Ik had hiervoor ook bij elke stap bij, en nu kan ik er al weer heel veel mee. Hardlopen wordt hem niet meer, maar ik kan wel een hele dag staan of twee uur achter elkaar stevig wandelen. Dat was bij mij voor het vastzetten echt niet mogelijk.

   Ik hoop dat het voor jou ook een vooruitgang opleverd en als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust.

   Groeten en sterkte,
   Roelfina

 13. HoiRoelfina,

  klinkt heftig allemaal. Ik loop al jaren met pijn in mijn enkel ( Rechts )maar elke keer vraag ik toch maar een spuit in mijn enkel op mijn vraag omdat ik erg terug houdend ben voor een operatie. Ik ben benieuwd wat je beperkingen zijn of dat het achteraf wel mee valt. Wat ik wel weet is dat het een lang traject is. Ik wens je sterkte,.

  Oscar van der Kamp

  • Bij mij gaat het inmiddels de goede kant op. Ik moet wel opletten dat ik mijn knie niet teveel overstrek doordat ik mijn enkel niet meer kan bewegen. Ook wordt de enkel nog regelmatig dik, maar dat is na een nacht meestal weer weg. Ik kan nu zo’n 6km achter elkaar wandelen zonder pijn en kan twee keer per week crossfitten (sporten). Uiteraard wel met aangepaste oefeningen ivm de beweeglijkheid van de enkel.

   Tot nu toe nog geen moment spijt gehad van de operatie. Bij mij was het kraakbeen helemaal weggesleten, dus een spuit zou weinig uitmaken. Dat is natuurlijk bij iedereen anders. Jij ook veel sterkte en als je nog iets wil weten, hoor ik het wel!

   • ik weet ook waar ik aan toe ben nu, begin augustus operatie.
    Er komt een prothese in en de hiel wordt vastgezet.
    Bij mij is bijna alle kraakbeen weg maar mn enkel is nog zo soepel dat de dokter helemaal vastzetten zonde vindt.
    Nu doet ieder stap pijn en dat is als alles goed gaat na een maand of 4,5 revalidatie helemaal over

     • Ben op 18 juli geopereerd en heb een prothese gekregen en een schroef van ongeveer 8 cm + een kraam in de hak om deze vast te zetten.
      Uit de narcose komend merkte ik direct al dat de pijn uit de enkel weg was en kon zelfs de enkel al een beetje bewegen.
      19 juli voor 6 weken onbelast gips gekregen en na 2 weken de hechtingen er uit en nieuw gips.
      Vorige week het gips nat gekregen door een ongelukje in de douche en dit is op 21 augustus weer vervangen.
      Op mijn vraag aan de gipsmeester hoe loopgips er uitziet antwoordde hij wil je dat dan want als ik zo de gegevens bekijk krijg je dat niet hier na.
      Nou dan ben ik wel heel benieuwd volgende week want op 1 september worden nieuwe foto’s gemaakt en gaat het gips er af.
      Ik zit nu voor de 39 ste dag in het gips en heb op wat kleine irritaties na helemaal geen last.
      En met helemaal geen last bedoel ik dan vanaf de dag van de operatie TOTAAL GEEN PIJN.
      We zullen zien hoe het gaat na 1 september, wordt vervolgd !!!!!,

 14. Wat een verhalen allemaal, ik zelf ga op 9 mei naar dr Tom Van Raaij in het Martini ziekenhuis om te horen wat er gaat gebeuren.
  Na mijn laatste bezoekje is er een bot/ct scan van mijn linker enkel gemaakt en als ik het allemaal goed heb begrepen krijg ik volgende week te horen wat de beste optie is, OF vastzetten, OF een prothese.
  Mijn gevoel zegt dat ik een prothese moet doen mocht ik keuze hebben maar of dat wel de beste keuze is weet ik niet.
  Eigenlijk ben ik een beetje bang dat ik niet zo goed meer mountainbiken kan als de boel wordt vast gezet.
  Maar of deze vrees gegrond is hebben jullie misschien wel antwoord op.
  Alvast bedankt voor jullie reacties

  • Ik kan met een vastgezette enkel prima fietsen, maar dat zal per persoon verschillen. Ik ben zelf nog begin dertig, dus voor mij was een prothese geen optie aangezien die niet lang genoeg meegaan.
   Ik zou me goed laten informeren door de orthopeed en ook vragen wat de consequenties van de prothese zijn. Mij hebben ze netjes alle vragen beantwoord en geholpen bij het maken van de afweging. Achteraf ben ik heel erg blij met mijn keuze aangezien ik nu weer een heleboel dingen kan doen die voor het vastzetten niet meer konden. UIteraard hou je wel belemmeringen, maar er is prima mee te leven voor mij. Maar zoals al eerder gezegd is elke situatie anders en is je goed laten informeren het belangrijkste. Veel sterkte met het maken van de afweging!

 15. Hallo ik ben 5 weken geleden geopereerd bij prof van dijk in amc de beste die ik kon vinden er zijn 3 schroeven ingezet en mijn enkel is ook vastgezet heb op dit moment geen pijn en krijg maandag 14 nov 6 weken loopgips hoe gaat het nu met je. En je moet wel geduld hebben na 3 maanden gips totaal kan niet wachten dat ik mag fietsen en zwemmen

  Wou graag weten hoe het nu allemaal gaat voordelen en nadelen.

  Met vriendelijke groet,
  Dennis schrooten

  • Hallo Dennis,

   Binnenkort zal ik een nieuwe blog typen hoe het nu met me gaat, maar alvast voor jou de eerste voor- en nadelen in deze reactie.

   Ik heb vanaf de laatste week augustus geen gips meer, dus nu 2,5 maand. De laatste weken met loopgips ging ik heel snel vooruit met lopen en nadat het gips eraf ging, was het wel weer even wennen en moest ik met twee krukken lopen. Met behulp van de fysio ben ik in een maand weer veel vooruit gegaan. Van twee krukken, naar 1 kruk en daarna geen krukken meer. Ik nam vaak wel een kruk mee voor de zekerheid, want een hele dag staan en lopen op de slechte enkel wordt soms wel pijnlijk.

   Ik ondervind wel zwelling in de slechte enkel. Deze enkel wordt snel dik als ik hem niet veel omhoog leg. Op mijn werk heb ik een krukje onder mijn bureau en als ik hem daar vaak opleg, dan blijft de zwelling minder. Dit kan minimaal nog een jaar duren, maar kan ook nooit helemaal weggaan. Ik heb ook last van overgewicht, wat dit deel van het herstel wat trager maakt.

   Van te voren dacht ik dat het heel gek zou zijn om de enkel niet meer te kunnen bewegen. Dit valt mij heel erg mee. En echt pijn heb ik niet meer, dit was eigenlijk gelijk weg na de operatie. Ik ben net twee weken op vakantie geweest en heb tussen de 5-8km per dag gelopen. Dat had ik voor de operatie niet gekund, dus daar ben ik heel positief over.

   Ik train nu samen met mijn fysio (maar is meer personal trainer nu) om meer kracht te krijgen waardoor ik mijn looppatroon kan verbeteren. Ik moet heel erg uitkijken om mijn knie van mijn slechte been niet te ver te overstrekken en vind het fijn hier begeleiding bij te hebben. Ik zie hier nog steeds vooruitgang in.

   De vooruitgang gaat soms langzaam, maar het is een kwestie van volhouden. Voorop staat dat de enorme pijn door de artrose weg is en dat maakt alles al een heel stuk prettiger. Ik moet zelf eind mei weer terugkomen bij de chirurg voor evaluatie en mag altijd langskomen als er tussendoor iets is. Eind mei wordt gekeken of ik last heb van de schroeven, dan kunnen die eventueel nog verwijderd worden.

   Sterkte met je herstel! Hoop dat het bij jou ook voorspoedig verloopt!

   Groeten,
   Roelfina

   • Mijn gips is er nu 11 dagen eraf maar de pijn en de enkel is snel dik moet echt rustig aan doen kan wel nog maanden duren met loopgips had ik geen pijn maar nu wel ligt steeds met mijn been omhoog en kan amper zonder krukken lopen heb iemand daar ervaring mee heb nu 12 weken gips erop zitten en nu 1 dagen zonder gips maar nog geen verbetering

    • Hoi D.

     Ik heb 6-7 weken onbelast gips gehad en daarna 6 weken loopgips. Met loopgips ging het heel goed, geen pijn meer, maar toen het gips eraf is gegaan, heb ik wel een terugval gehad. Van zonder krukken lopen met loopgips ging ik weer terug naar twee krukken.
     Na een week of drie ging het lopen weer makkelijker en kon ik langzaam aan de krukken afbouwen.

     Het kan best wel een tijd duren voordat je enkel gewent is aan de nieuwe situatie. Geduld is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk in deze situatie. Bedenk goed dat er een jaar revalidatie voor staat wat pas ingaat nadat het gips eraf is.

     Sterkte en groeten,
     Roelfina

 16. Hallo Roelfina,

  Ben erg benieuwd hoe het nu met je enkel gaat. Donderdag .a.s ga ik voor dezelfde operatie bij OCON, zie er natuurlijk wel tegen op.

  Groet,
  Winy

  • Beste Winy,

   Het gaat nu goed met mij. Ik ben nu 8 wk uit het gips en de pijn die ik voor de operatie had, is eigenlijk volledig weg. Alleen nog wat last van spierpijn doordat je toch 3 maanden stilzit en dat weer moet inhalen.
   Het is mij uiteindelijk meegevallen. Heel veel succes a.s. donderdag. Bij het OCON ben je in elk geval in goede handen.

   Groet,
   Roelfina

 17. Hey Roelfina,

  Via Twitter ben ik op je Blog beland.
  Fijn dat de eerste weken gips erop zitten!
  Vorig jaar heb ik 6 maanden in het gips gezeten om te kijken of artrodese zin had.
  Mijn enkelgewricht (bovenste spronggewricht) is aan gort dankzij een overijverige orthopeed die een enkelbandplastiek verrichte.
  Mijn pijn werd stukken minder in het gips, maar uiteindelijk is er besloten niet te opereren omdat het hele gebied zo geïrriteerd is dat men bang is alleen maar met schade aan te richten.
  Van mede patiënten die wel een artrodese heb gekregen heb ik gehoord dat rust belangrijk is, niet over je grenzen gaan en goed leren lopen zodat je knie en heup boven het aangedane gewricht (voor jou dus rechts) niet teveel overbelast raken waardoor deze nog sneller gaan slijten dan ze al doen dankzij de artrodese.
  Ik hoop van harte dat de problemen voor jou straks over zijn!
  Ik voeg jouw Blog even aan m’n favorieten toe zodat ik je kan volgen.

  Met vriendelijke groet,
  Ilona

  • Hi Ilona

   Wat vervelend dat je zoveel pijn hebt. Bij mij Was het gewricht al zoveel versleten dat de artrodese eigenlijk de meest logische keuze Was. Ik zal idd proberen straks niet te hard van stapel te lopen en rustig op te bouwen. Ik post hier zeker nog wel updates!

   Jij ook veel sterkte met alles!

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. 5-jarig jubileum van mijn enkelbreuk en herstel na enkelartrodese » Roelfina.net

Laat een reactie achter

Uw emailadres zal niet getoond worden.


*


Door verder te klikken op deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close