Duikvakantie Bonaire 2021

Duikvakantie op Bonaire – 2021

Twee jaar geleden was onze laatste echte vakantie, door de Corona-tijd is het er verder niet echt van gekomen. Extra leuk was het daarom om én weer op vakantie te gaan, maar ook nog eens een duikvakantie te plannen wat al weer veel langer geleden was. Duiken is lange tijd lastig geweest door mijn enkel blessure, maar inmiddels heb ik genoeg vertrouwen opgedaan om dit weer te proberen. Dus de hoogste tijd om een duikvakantie op Bonaire te boeken.

Voorbereidingen

Aangezien door Corona alles nog steeds heel onzeker was, hebben we redelijk last minute de vakantie geboekt. Achteraf misschien iets te laat, want er was weinig keuze meer, maar uiteindelijk toch nog iets kunnen vinden voor onze duikvakantie op Bonaire voor twee weken. Blijkbaar hadden meer mensen dezelfde gedachte als wij, want ze hadden het in jaren niet zo druk gezien op het eiland.

Naast het boeken van de vakantie zelf, was het ook tijd om onze duikuitrusting weer eens af te stoffen. Aangezien deze zo’n 7 jaar geleden voor het laatst gebruikt was, de hoogste tijd voor een grondige check en onderhoudsbeurtje. Gelukkig waren we daar al iets eerder aan begonnen, zodat de apparatuur op tijd weer terug was om mee te kunnen op vakantie. Als voorbereiding daarna ook nog even een oefenduikje gemaakt in de duiktoren in Enschede. Ik maakte me behoorlijk druk over hoe mijn enkel zou voelen bij het in het water springen of bewegen onder water. We hadden dit in Indonesië geprobeerd en daar was het allemaal niet zo soepel gegaan, dus nu in de duiktoren eens rustig geoefenend en eigenlijk ging alles helemaal prima!

Reizen in Corona-tijd

Het is toch anders om in Corona-tijd te reizen. Waar je misschien al gewend was aan een mondkapje opdoen in de bus of trein, nu zit je eigenlijk een hele dag met een mondpakje op aangezien dit overal verplicht is onderweg. Nu zag ik hier heel erg tegenop van te voren, maar het is me alles meegevallen. Ik had er wel voor gezorgd dat ik een tooltje had waardoor de elastiekjes niet constant op mijn oren zaten, maar achter mijn hoofd langs konden. Dat maakte het allemaal niet iets comfortabeler. De reis zelf ging soepel en na een korte stop op Aruba, kwamen we aan op Bonaire.

Hier werden alle papieren gecontroleerd; healthcheck. vaccinatiebewijs, negatieve test. En na deze screening kon de vakantie echt beginnen. Er stond een monstertruck voor ons klaar bij de autoverhuur, dus binnen afzienbare tijd waren we bij ons resort en konden we eindelijk slapen (dat lukt mij nog steeds maar slecht in het vliegtuig).

Even aclimatiseren

De eerste dag op het eiland hebben we gebruikt om maar even goed te aclimatiseren. Met de auto een stukje op pad om het eiland te verkennen, inschrijven bij de duikschool Wannadive om later in de week te kunnen gaan duiken en wat boodschappen halen voor in ons appartement. Uiteraard ook even de nature tag geregeld via Stinapa om daadwerkelijk te mogen duiken op het eiland.

Washington Slagbaai National Park

Het noordelijke deel van Bonaire bestaat uit een groot national park. Dit is echt de moeite waard om doorheen te rijden met je auto. Je moet je wel even instellen op wat uitdagende wegen, maar je krijgt er ook heel veel mooie natuur voor terug. Met de Stinapa tag heb je ook toegang tot het park, wat ook handig is als je eventueel vanaf daar een kantduik zou willen maken, wat wij uiteindelijk niet gedaan hebben.

Duiken op Bonaire

We hebben deze vakantie voor het grootste deel kantduiken gemaakt en een aantal keren met de boot weggeweest van Wannadive Bonaire. Op Bonaire zijn er zoveel mogelijkheden om vanaf de kant te duiken, dat dit niet voor niets ‘Diver’s Paradise’ wordt genoemd. In totaal hebben we 14 duiken gemaakt:

 1. Front Porch – check dive voor het resort
 2. Bari Reef – kantduik
 3. Andrea I – kantduik
 4. Hilma Hooker – kantduik
 5. Salt Pier – kantduik
 6. Bachelor’s Beach – kantduik
 7. Tolo – kantduik
 8. Karpata – kantduik
 9. Knife – bootduik
 10. Oil Slick Leap – kantduik
 11. Hilma Hooker – bootduik
 12. Carl’s Hill – bootduik
 13. Pink Beach – kantduik
 14. Cliff – kantduik

Zoals je kan zien hebben we de Hilma Hooker site twee keer bezocht, een keer vanaf de kant en een keer met de boot. Bij de bootduik was deze als warkduik gepland voor de advanced open water cursusisten, maar het was geen straf om nog een tweede keer dit wrak te bekijken.

Bij de kantduiken was het wel een beetje zoeken welke duiksites ik aandurfde om het water in te gaan. Mijn balans is niet optimaal en als er veel branding was of de ondergrond heel instabiel, durfde ik het niet altijd aan. Maar bij bovenstaande sites is het steeds gelukt om heelhuids het water in en weer uit te komen. Wel met dank aan Olaf die daar af en toe een helpende hand bij heeft geboden!

Elke duiksite had zo zijn eigen mooie dingen, dus ik zou uit bovenstaand lijstje niet zo 123 een favoriet kunnen kiezen. Ik merkte wel dat naar mate de week vorderde je steeds beter wordt in het spotten van kleine visjes. Eerst ben je nog overdonderd door hoeveel je kan zien en de grote dingen om je heen, en naar mate je meer duiken maakt, ga je steeds meer op de details letten.

Ik denk dat eigenlijk alleen ‘Front Porch’ niet een echt mooie site is. Er is weinig koraal en ook relatief weinig vissen toen wij er waren. De checkduik maak je om te controleren of je bv de juiste hoeveelheid lood bij je hebt. En om te checken of je apparatuur ook naar behoren werkt na de reis.

Foto’s Duikvakantie Bonaire 2021

(Visited 49 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Uw emailadres zal niet getoond worden.


*


Door verder te klikken op deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close