Geen afbeelding beschikbaar - Roelfina.net

Eigenaar van de zon?

ZonIn de sectie opmerkelijk van Nu.nl staan regelmatig aparte nieuwsfeiten, zo ook deze week. Nu alleen een nieuwsfeit waar ik wel even over na moest denken.

“Een 49-jarige Spaanse vrouw uit de regio Galicië claimt vrijdag in de webeditie van de Spaanse krant El Mundo de eigenaresse van de zon te zijn. Ze heeft dit vast laten leggen bij een notaris en wil nu geld van iedereen die gebruik maakt van ‘haar’ zon.”

Dit bericht zorgde ervoor dat ik er toch eens dieper over na ging denken. Hoe kan het dat mensen eigendom claimen over objecten die eigenlijk niet als eigendom beschouwd kunnen worden. Waarom zou een persoon zo belangrijk zijn dat hij/zij alle rechten over een object groter dan de aarde zelf zou kunnen hebben. Dit wil er bij mij niet in, dat mensen überhaupt op die manier over het universum nadenken. We zijn zelf maar zo klein in dit heelal, wat geeft een persoon dan het recht om zich complete planeten toe te eigenen, alleen omdat wij dat niet ergens in een wet hebben vastgelegd.

Hoe langer ik er over nadenk, hoe absurder het verhaal wordt. Toch is het niet de eerste keer dat iemand beweert eigenaar te zijn van een planeet, een Amerikaan ging haar voor. Mijn lijkt het wel wat als op een gegeven moment er een boodschap binnenkomt voor dit soort mensen dat zij eigendomsbelasting moeten betalen aan de beheerder van het heelal, dan eens kijken of ze nog steeds lachen en beweren eigenaar te zijn. Maar ja, zoiets zal er wel niet inzitten voorlopig.

Stiekem ben ik wel een beetje benieuwd hoe de Spaanse vrouw de “zon-heffing” in de praktijk denkt te gaan uitvoeren. Gaat ze ieder huishouden een factuur sturen? Maar dan natuurlijk wel over de hele wereld, want iedereen maakt gebruik van de zon. En neemt ze dan het aantal zonuren per dag en berekend ze ook netjes als de wolken voor de zon zijn geweest, want ja op die momenten heb je niks aan de zon. En krijgen we dan net als de zorgtoeslag en de huurtoeslag ook een zontoeslag voor de mensen die dit anders niet kunnen opbrengen? En een nog veel grotere vraag: wat denkt ze eraan te gaan doen als mensen niet betalen? Je kunt ze moeilijk onder de grond zetten zodat ze geen zonlicht ontvangen.

Ofwel hoe langer je over dit vraagstuk nadenkt, hoe meer haken en ogen je eraan ziet. En ik blijf het apart vinden dat mensen met dit soort ideeën rondlopen, maar ik gok dat zij niet de eerste is en zeker ook niet de laatste zal zijn.

(Visited 123 times, 1 visits today)

3 reacties

  1. hoe gek moet je wel niet zijn om te denken eigenaar van de zon te zijn.En haar nu betalen om gebruik van haar eigendom te maken.Veel geld zal ze aan de lage landen niet verdienen wegens te veel regendagen en te weinig zonnige dagen.Volgende patient svp !!!

Laat een reactie achter

Uw emailadres zal niet getoond worden.


*


Door verder te klikken op deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close